Notícies - Blog

Ciència i cervesa

El procés de fabricació de cervesa artesana o casolana està ple de processos químics, físics i bioquímics que expliquen com es transforma l’aigua, la malta i el llúpol en una beguda com la cervesa. En aquest post vull explicar molt breument els principals processos que ens porten a obtenir la cervesa a partir dels seus ingredients en els 3 passos principals de la fabricació:

1-Maceració

Ens n'anem de fira!

Demà serem al mercat de produtes ecològics que organitzen les cooperatives del Poblenou en motiu de les Festes de Maig del barri. El mercat serà entre les 10 i les 14 al costat de la Bibliolteca Manuel Arranz (al c/Joncar entre la Rambla i Bilbao), hi haurà proveïdors de verdura, pa, vi, tallers culinaris per nens i adults… i també podreu tastar les cerves JK (la Daurada, la Bruna i la Negra). Ens fa molta il·lusió ja que és a la primera fira a la que anirem i esperem que tot vagi molt bé i que el temps no ens faci una mala passada.

Llúpol de la terra

L’any passat a la fira de Mediona del Camp a la paradeta d‘Ed Beer vaig comprar una petita planta de llúpol (no sé si dir-li rizoma, però com que ja estava una mica més crescudeta…). Em van dir que era de la varietat Fuggles (típica anglesa, que fem servir per a la nostra bruna, per exemple).

el llúpol quan va arribar a casa

El llúpol quan va arribar a casa

A la Flor de Drap!

El passat divendres vam tenir l’oportunitat d’aportar el nostre granet de malta (en forma de cerveses artesanes, com no) en la jornada d’inauguració de la botiga de roba gratuïta La Flor de Drap, dins de l’Ateneu Flor de Maig. Aquesta botiga representa un model diferent en el consum de roba, no basat en l’acumulació de roba i la dependència de les modes, si no amb valors com el reaprofitament, l’intercanvi i el consum responsable.

JK a la ràdio

El passat diumenge 17 vam tenir l’oportunitat de ser al programa de l’Asemblea de Majaras de ràdio Contrabanda, parlant del món de la cervesa artesana juntament amb l’Adrià de cerveses Maquis.
Vam passar una estona molt divertida i per nosaltres va ser tot una experiència, a més de poder compartir històries i birres artesanes en bona companyia!

Les nostres receptes (II): La Jota-Ka #3

Una altra de les nostres receptes és la que anomenem la JK#3 o bruna. Ens agrada el nom de bruna perquè marca que és una cervesa fosca però no tant com una negra. De fet quan la gent la tasta normalment ens diu que s’espera una cervesa negra però que després es troba amb un gust més suau. La vam començar a fer al desembre del 2010, i va ser la primera cervesa frabricada amb una recepta decidida per nosaltres.

Bagàs, on vas? Receptes de pa

En el procés de fer cervesa es generen residus, nosaltres intentem aprofitar-los tots tant com podem, ja sigui l’aigua que emprem per refredar la cervesa, les flors de llúpol (les utilitzem per fertilitzar les plantes -simplement les barregem amb la terra-), el llevat (es pot utilitzar per fer pa o sopes peculiars)… Però si hi ha un residu molest són les maltes un cop finalitzada la maceració.

Fira de la cervesa a Sant Antoni

Ahir vam estar fent unes bones birres a la I Fira de la Cervesa Artesana del barri de Sant Antoni (coincidint amb la festa major de Sant Antoni al barri). Era al carrer (al principi de l’Av. Mistral) i hi havia una desena de microcerveseries, tot i no ser tan gran com altres a les que hem anat, ha sigut un èxit de públic i  no cal dir que hem pogut gaudir d’unes quantes cerveses artesanes.

Les nostres receptes (I): La Jota-Ka #6

Aquesta recepta la vam fer per primer cop al 2011, la temporada anterior havíam fet diverses cerveses negres o torrades i ens venia de gust fer una cervesa més suau. Al principi li dèiem  “pseudopilsner”, però ara li diem simplement la “rossa” (les cometes en “rossa” vénen perquè no és que sigui una cervesa molt rossa, però sí és la més rossa que hem fet de moment).
Com totes les cerveses que fem, encara la hem fet molts pocs cops, només dues vegades de moment i encara estan evolucionant les receptes amb l’objectiu de trobar els paràmetres òptims.

Com fem la cervesa a casa?

La fabricació de cervesa consta de 3 etapes principals, us resumim breument aquestes etapes i potser algun dia les expliquem amb més detall:

molturació dels malts

Subscriure a RSS - blogs