Bagàs, on vas? Receptes de pa

En el procés de fer cervesa es generen residus, nosaltres intentem aprofitar-los tots tant com podem, ja sigui l’aigua que emprem per refredar la cervesa, les flors de llúpol (les utilitzem per fertilitzar les plantes -simplement les barregem amb la terra-), el llevat (es pot utilitzar per fer pa o sopes peculiars)… Però si hi ha un residu molest són les maltes un cop finalitzada la maceració. Aquesta malta s’anomena bagàs -bagazo en castellà- i es conserva bastant bé unes setmanes a la nevera (tot i que en una fabricació de 50 litres de cervesa -uns 10-12 Kg de bagàs com a mínim- és inevitable llençar-ne una bona part!).

Imatge

El bagàs es pot utilitzar per fer pa i així evitem enviar la malta cap al contenidor marró. Val a dir que a nivell casolà és difícil aprofitar TOT el bagàs, però almenys podem aprofitar-ne una part i fer un bon pa! (si teniu animals de granja també la podeu utilitzar per alimentar-los!). A l’estat espanyol, la cervesera La Zaragozana (Ambar, etc.) juntament amb una panificadora comercialitza aquest pa per terres aragoneses. Nosaltres hem provat de fer-ne unes quantes vegades i queda molt bé,  a més el bagàs aporta més fibra i proteïnes al ja de per sí saludable pa artesà.

Us passo un exemple de recepta per si voleu fer proves amb els vostres bagassos…

Imatge

Començarem barrejant les farines que utilitzarem (aprox. 400-500 g + 100 g de bagàs), en el pa que veieu a les fotos vam emprar: 200 g de farina ecològica per fer pa (tipus farina de força), 90 g de farina de xeixa integral ecològica, 120 g de farina d’espelta ecològica i 90 g de bagàs (normalment posem entre un 10 i 20% de bagàs sobre el total de farina -el que veieu a la foto ve de la JK#8-). Després de les farines, hi afegim una miqueta d’oli, una culleradeta de sal i una de sucre integral (com el bagàs ja té un gust dolç i restes de sucres, els darrers cops hem prescindit d’afegir-hi sucre). Tot seguit s’afegeix el llevat (pot ser llevat en pols -afegir-ne uns 15 g- o fresc, o llevat de cervesa reutilitzat -més o menys una culleradeta-, això sí, us trobareu un gust més amarg). Un cop ho tinguem tot, hi afegim aigua que no estigui freda (300 ml, algun cop ho hem fet amb quintos de San Miguel i també funciona ; ) ). Es barregen bé els ingredients fins que quedi una massa més o menys uniforme, la deixem reposar una hora, tornem a amassar (s’haurà inflat la massa) i repetim aquest procés 2 o 3 cops, depenent de les ganes, el temps i la paciència que tinguem.

En el darrer amassat posem la massa en un motlle untat amb oli i encenem el forn a una temperatura d’uns 175-200 ºC i deixem el motlle que es vagi escalfant a prop del forn. Un cop estigui el forn calent hi posem a dins el motlle amb la massa. Deixem que es cogui uns 50-60 minuts, fins que veiem que ja queda el pa fet (punxant-lo amb una forquilla, per exemple), després el traiem del forn, deixem refredar (o no!) i ja està llest per menjar acompanyat d’una bona cervesa!

Imatge