Les nostres receptes (I): La Jota-Ka #6

Aquesta recepta la vam fer per primer cop al 2011, la temporada anterior havíam fet diverses cerveses negres o torrades i ens venia de gust fer una cervesa més suau. Al principi li dèiem  “pseudopilsner”, però ara li diem simplement la “rossa” (les cometes en “rossa” vénen perquè no és que sigui una cervesa molt rossa, però sí és la més rossa que hem fet de moment).
Com totes les cerveses que fem, encara la hem fet molts pocs cops, només dues vegades de moment i encara estan evolucionant les receptes amb l’objectiu de trobar els paràmetres òptims.

des2011

Els malts de la primera vegada que vam fer la JK#6 (desembre 2011)

Els malts són una combinació de pale, pilsen i Munich amb un toc de malta Cara-Hell (aprox. un 2.5% del total), el darrer cop que la vam fer totes les maltes provenien de cultiu ecològic i el nostre objectiu és que segueixi sent així en els propers cops que fem aquesta recepta. Emprem flors de llúpol Saaz en les 3 addicions (amargor, gust i aroma) de tal forma que no tingui una alta amargor (entre 15-20 IBU) però poguem gaudir dels aromes del llúpol. La fermentació és Ale (com en totes les nostres cerveses, de moment), i en la segona fermentació hem començat a experimentar amb el dry hopping (addicionar llúpol en la fermentació secundària per a obtenir millors aromes) però és un punt on encara hem de trobar el llúpol que ens faci el pes… Potser algun to cítric? (acceptem suggeriments!). En l’acondicionament en ampolla vam provar d’afegir mel en lloc dels sucres habituals a algunes ampolles i està resultant bastant prometedor, caldrà també seguir optimitzant aquest punt.

El resultat final és una cervesa suau (uns 5º d’alcohol) i refrescant, diria que recorda a les summer ales…

braumJK6

La Braumeister a l’inici de la maceració