La nostra història

Tot va començar fa uns anys...

En Karel i en Jordi fent cervesa al pati del poblenou on va començar aquesta història

La cervesa JK (o Jota-Ka, en la seva versió casolana) neix al Poblenou, és la història d’un belga i un català que es van trobar a Barcelona fa temps. Després d’anys de compartir amistat i aventures pels corredors de la Facultat de Química, decideixen endinsar-se en el món de la cervesa artesana. Tot comença quan un inicia la seva tesi doctoral i l'altre segueix els seus estudis en Bioquímica, com es segueixen veient dins (per aules i laboratoris) i fora de la seva vida professional, informalment comencen a pensar en com fer cervesa casolana. Al cap d'uns anys en Jordi (la J de la JK) passa uns mesos a Brno (República Txeca) i entre experiment i experiment acaba d'enamorar-se de la bona cervesa. Passa el temps fins que al 2009 assisteixen a la fira Vine a Fer Cervesa on agafen les nocions bàsiques necessàries per començar a fer birra. Pocs mesos després en Jordi va a viure al Poblenou i en unes setmanes ja fan el primer lot al petit pati del seu pis. Tot i que l’activitat no és constant en el temps (necessiten temperatures fresques, temps i ampolles buides) van aficionant-se i entusiasmant-se amb aquest món… Fins arribar al 2012, en una època de crisi, retallades i injustícia, es llencen a fer-ne més seriosament, amb un equip de fins a 50 litres i pensant en poder-la distribuir entre coneguts, amics i qualsevol que estigui interessat en una cervesa feta a casa, amb un plantejament assenyat i sostenible, amb ingredients naturals (molts d’ells ecològics) i feta per gent amb ganes d’aprendre, divertir-se i experimentar en l’art de fer cervesa. Tot i que la cervesa casolana no sempre surt a la perfecció, té una bona acceptació en les cooperatives de consum ecològic i altres associacions del Poblenou, i es comencen a consolidar receptes.
Entre el 2012 i el 2013, en Jordi comença a reflexionar sobre la viabilitat de poder treballar en un tema que l'apassiona com és la cervesa. A més, amb l'objectiu d'elaborar una cervesa ecològica de qualitat, així que durant el 2013 pren la decisió de dedicar-se professionalment a la Les nostres cerveses artesanes abans la JOTA-KA i ara la JK (JK Daurada a la foto)cervesa i es comença a plantejar com poder fer d'aquesta idea un projecte viable i encisador...
Durant els primers anys compaginàvem per una banda la producció professional de cervesa artesana (la JK), elaborant-la a diferents microcerveseries del país i  venent-la a establiments professionals per poder-nos guanyar la vida, i per altra banda seguim amb la producció casolana (la Jota-Ka), on investiguem noves receptes i les distribuïem en cercles de confiança.

A partir del 2016, les Cerveses Jk s'estableixen dins de La Cervesera del Poblenou, un projecte iniciat per Cerveses CESC, uns altres veïns del barri, al qual s'hi uneixen per tal de cooperar i continuar creixent dins el món de la cervesa artesana. Des de llavors, totes les noves cerveses les elaborem al nostre obrador al Pstge. Ratés i gaudeixen de certificació ecològica CCPAE, aconseguitn així fer una cervesa ecològica artesana.

Durant el 201Amb en Francesc de Cerveses CESC al nostre obrador, La Cervesera del Poblenou, la primera cervesera ecològica de Barcelona ciutat9 avancem un pas més en el nostre objectiu de fer un projecte més democràtic i cooperatiu, centrat en el fet que més cerveseres poguin participar del nostre obrador, amb l'objectiu de que elaborem més cervesa i podem millorar tan la qualitat com el cost del nostre producte. Per tot això, formem la cooperativa Cervesers Artesans de Catalunya SCCL, juntament amb les companyes de Cerveses Barret (Granollers) i Brew by Code (Tiana). Això ens permet augmentar la capacitat de producció dela Cervesera, anar incorporant elements que ens permetin millorar la qualitat de les nostres birres i beneficiar-nos dels aventatges de compartir coneixament i treball amb altres cervesers. Ara és el moment de seguir aprenent i continuar creixent! Així, els nostres objectius dins la Cervesera del Poblenou és seguir millorant les nostres receptes i fer-ne de noves, a més de fer noves receptes experimentals i també col·laboracions amb amics. A més a més, a la Cervesera del Poblenou i a la cooperativa posem els nostres instal·lacions a disposició d'altres cerveses, així que si ets un nòmada o tens ganes de començar a elaborar, i vols venir a fer cervesa al cor de Barcelona, contacta'ns i t'expliquem com treballem!

Els socis de la CAC SCCL el dia de la festa de presentació del projecte